Κατασκευή- συναρμολόγηση πλαστικού κτιρίου για μακέτα.

Κατασκευή - συναρμολόγηση πλαστικού κτιρίου για μακέτα.

     Στο πρώτο μας τεχνικό άρθρο γύρω από τον μαγικό κόσμο του μοντελισμού, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τον τρόπο συναρμολόγησης των πολυαγαπημένων μας πλαστικών κτιρίων που συνήθως διακοσμούν μια μακέτα. Αφού λοιπόν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο κτίριο μέσα από την

τεράστια γκάμα των γνωστών εταιρειών Faller, Vollmer, Kibri, κλπ, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της μακέτας μας όπως η εποχή, περιοχή, αρχιτεκτονική και αφού έχουμε μετρήσει τον διαθέσιμο χώρο στο σημείο που θα τοποθετηθεί το κτίσμα, ελέγχουμε στην πλαϊνή όψη του κουτιού την κάτοψη και τις ακριβείς διαστάσεις του κτηρίου Εφόσον ο χώρος είναι αρκετός, προχωράμε στην κατασκευή. Ανοίγουμε το κουτί κι ερχόμαστε σε πρώτη επαφή με τις πλαστικές καρτέλες και τα κομμάτια που απαρτίζουν το κιτ. Επίσης, στο κουτί μέσα θα βρούμε τα πλαστικά τζάμια ή ζελατίνες για τα παράθυρα, ειδικό χάρτινο ανάπτυγμα (paper mask) για εσωτερικό του κτηρίου με τις κουρτίνες, οδηγίες κατασκευής, σκαρίφημα με τις περιεχόμενες καρτέλες και κωδικούς των κομματιών και σακουλάκι με λουλούδια, για τις ζαρντινιέρες έξω από τα παράθυρα.

     Ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες θα ξεκινήσουμε την κατασκευή, τηρώντας αυστηρά τα βήματα.* Βρίσκουμε τα κομμάτια με τον αντίστοιχο κωδικό ανάμεσα στις καρτέλες και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κοφτάκι πλαστικομοντελισμού τα αφαιρούμε προσεκτικά. Στα σημεία κοπής συνήθως παρατηρούμε ένα μικρό εξόγκωμα. Με τη βοήθεια μιας λίμας το εξομαλύνουμε. Αφού κάνουμε ένα πρόχειρο τέστ να δούμε πώς και εάν εφαρμόζουν καλά τα δύο κομμάτια, χρησιμοποιούμε την ειδική κόλλες πολυστερίνης και με προσοχή βάζουμε μικρή ποσότητα στα σημεία επαφής. Προσοχή να μην μας στάξει η κόλλα γιατί θα αλλοιώσει το σημείο. Κατόπιν ασκούμε για λίγα δευτερόλεπτα πίεση στα ενωμένα κομμάτια έως ότου σταθεροποιηθεί. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στα "τζαμάκια" όπου η κόλλα θα πρέπει να πάει μόνο στις άκρες κι όχι στη μέση για να αποφύγουμε το θάμπωμά τους. Κατά αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε σε όλα τα επόμενα βήματα της κατασκευής των τοίχων. Λίγο πριν φτάσουμε στο κεφάλαιο όπου τοποθετούμε την σκεπή θα μας ζητηθεί να αναδιπλώσουμε το χαρτί μασκαρίσματος στα σημεία που έχει διακεκομμένες γραμμές χρησιμοποιώντας λίγο βενζινόκολλα σε σωληνάριο και ένα ψαλίδι. Το ανάπτυγμα τοποθετείται μέσα στο κτήριο κι είναι η ώρα να τοποθετηθεί με προσοχή η στέγη.

Continus Reading »